Studentenverzekeringen afbeelding

Studentenverzekeringen

Als u aan een studie begint en op kamers gaat, moet er financieel veel geregeld worden: van studielening tot kamerhuur en – niet onbelangrijk – de verzekeringen.

Waarvoor verzekeren?

Er zijn verschillende verzekeringen die u als student nodig kunt hebben. Sluit niet zomaar iets af, maar vraag ons om advies.

Zorgverzekering

De basisverzekering is verplicht voor iedereen van 18 jaar en ouder, daarnaast kunt u zich aanvullend verzekeren. Veel verzekeraars bieden speciale zorgverzekeringen voor studenten met een zeer betaalbare premie.

De kans is groot dat u als student in aanmerking komt voor zorgtoeslag. Met zorgtoeslag bespaart u flink op de kosten.

Aansprakelijkheidsverzekering

Camera van een vriend laten vallen? Met uw fiets langs een auto geschampt? Geen nood. Als u onopzettelijk schade veroorzaakt bij een ander, dekt de aansprakelijkheidsverzekering de financiële gevolgen.

Stond u op de middelbare school bijgeschreven op de aansprakelijkheidsverzekering van uw ouders? Vaak kunt u daar dan verzekerd blijven, ook als u een uitwonende student bent. U hoeft dan geen eigen verzekering af te sluiten. Lees de polisvoorwaarden van uw ouders om na te gaan of u zelf een verzekering moet afsluiten.

Inboedelverzekering

Of u als student een inboedelverzekering nodig heeft, kunt u het beste met ons bespreken. Er is namelijk een risico dat u zich oververzekert, want sommige verzekeraars rekenen een tarief dat gebaseerd is op een volledige woning. Of u kunt de inboedelverzekering alleen afsluiten in combinatie met een aansprakelijkheidsverzekering, terwijl u die misschien niet nodig heeft (zie hierboven).

Tegelijk wilt u waardevolle spulletjes wel verzekeren zoals de laptop, de mobiele telefoon, dure sportuitrusting, muziekinstrument en audiovisuele apparatuur. U kunt er dan voor kiezen om deze apart te verzekeren. Ze zijn dan meteen ook buitenshuis verzekerd.

Scooterverzekering

Als u een scooter of brommer heeft, kunt u niet zonder een goede verzekering. Een WA-verzekering is verplicht. Daarmee verzekert u schade die u met uw voertuig bij anderen veroorzaakt. Het WA-risico overigens niet gedekt als u met uw scooter of brommer betaalde diensten verricht. Gebruik uw eigen scooter of brommer dus niet voor werk.

Naast een WA-verzekering kunt u de scooter of brommer zelf verzekeren voor schade en diefstal.

Reisverzekering

Een trektocht door Spanje, een bezoek aan Londen of een gezellige wintersport? Ga goed verzekerd op reis. Let op! Als uw ouders een doorlopende reisverzekering hebben, kunt u als uitwonend studerend kind soms meeverzekerd worden. Lees de polisvoorwaarden van uw ouders om na te gaan of u bij hen (goed) verzekerd bent.

Stage in het buitenland

Gaat u voor lange tijd naar het buitenland, bijvoorbeeld om stage te lopen of om te studeren? Ga dan na of uw reisverzekering daarvoor wel geschikt is. Heeft u bijvoorbeeld een werelddekking? En is de verzekering wel gedurende uw hele verblijf geldig?

Studentenpakket

Veel verzekeraars bieden een studentenpakket, waarin u de verzekeringen op kunt nemen die voor u relevant zijn. De premies zijn afgestemd op een studenteninkomen. Wij adviseren u graag over de verzekeringen die in uw situatie wenselijk zijn.

De premie

Wat u in totaal aan premies betaalt, is afhankelijk van de verzekeringen die u afsluit, de dekkingen die u kiest en van het eigen risico.

Hoeveel heeft u nodig?

Wilt u weten hoeveel u als student nodig heeft om van te leven? Maak dan een financieel studieplan. Regel op tijd uw studielening.

Gerelateerde pagina’s